Toit on midagi enamat kui lihtsalt kütus meie kehale – see on osa meie kultuurist, emotsioonidest ja igapäevaelust. Ent paljud meist võivad mingil eluhetkel avastada end keerulisest suhtest toiduga – olgu selleks liigne piiramine, emotsionaalne söömine või pidev rahulolematus oma toiduvalikutega. Kuidas aga luua pikaajaline, tervislik ja armastav suhe toiduga?
1. Toit ei ole vaenlane
Liiga tihti peetakse mõningaid toite “halvaks” ja teisi “heaks”. Selline mõtteviis võib viia süütunde ja äärmuslikkuseni, kus teatud toite välditakse täielikult. Tegelikult ei ole ükski toit iseenesest “halb” – kõik sõltub kogusest ja kontekstist. Luba endale aeg-ajalt ka neid maiustusi, mida naudid, ilma süümepiinadeta. Tasakaal on võtmesõna.
2. Õpi kuulama oma keha
Meie keha on tark – see annab märku, millal on kõht tühi ja millal täis. Kuid kiire elutempo ja ühiskonna ootused võivad need signaalid summutada. Proovi teadlikku söömist: söö rahulikult, maitse iga suutäit ja pane tähele, millal keha ütleb, et tal on piisavalt. Väldi söömist telefoni, teleri või arvuti ees – see aitab paremini tajuda keha vajadusi.
3. Ära seosta toitu karistuse ega preemiaga
“Ma sõin täna kooki, seega pean homme rohkem trenni tegema.” Kas oled sellist mõtet mõnikord mõlgutanud? Kui jah, siis on aeg muuta oma mõtteviisi. Toit ei ole midagi, mida peaks välja teenima või mille eest end karistama. Naudi toitu kui loomulikku osa elust, mitte kui tasu või süüd.
4. Emotsionaalne söömine – kuidas seda mõista?
Paljud meist pöörduvad toidu poole, kui tunneme stressi, kurbust või igavust. Emotsionaalne söömine pole alati halb – mõnikord võib soe tass teed või tükk šokolaadi tõesti lohutada. Kuid kui toit saab esmaseks vahendiks emotsioonidega toimetulekul, tasub vaadata sügavamale. Millised tunded sind sööma ajendavad? Kas saaksid leida muid viise nende tunnete lahendamiseks – näiteks jalutuskäik, päeviku kirjutamine või sõbraga rääkimine?
5. Loo püsivad ja nauditavad harjumused
Dieedid, mis lubavad kiireid tulemusi, võivad tunduda ahvatlevad, kuid tihti viivad need mittevajaliku ja liigse stressini ning sealt edasi juba nö “tagasilangusteni”. Püsiva ja tervisliku suhte toiduga saad luua järk-järgult: vali värskeid ja mitmekesiseid toiduaineid, kokka kodus ning naudi sööki koos pere või sõpradega. Kui toit valmistab sulle rõõmu, on lihtsam säilitada tasakaalu.
6. Hoolitse enda eest tervikuna
Tervislik suhe toiduga on seotud ka ülejäänud eluviisidega. Piisav uni, regulaarne liikumine ja stressiga toimetulek aitavad vältida emotsionaalset söömist ja toovad ellu rohkem tasakaalu. Kui sa tunned end hästi, on ka su suhtumine toidusse positiivsem.
7. Küsi abi, kui vajad
Kui tunned, et su suhe toiduga põhjustab sulle stressi või mõjutab su tervist, ära karda abi küsida. Toitumisnõustajad, psühholoogid ja muud spetsialistid võivad aidata leida lahendusi ning pakkuda tuge.
Toit kui kaaslane eluks, mitte vaenlane
Suhe toiduga on nagu iga teinegi suhe – see vajab aega, hoolt ja mõistmist. Kui suhtud toitu austuse ja tänutundega, muutub see loomulikuks osaks sinu elust, mitte stressiallikaks. Toit ei peaks olema vaenlane ega pelgalt kütus – see võib olla rõõm, energiaallikas ja sidekriips sinu ja sinu keha vahel.
Võta aega, et avastada, mis sulle tõeliselt sobib ja kuidas toitumine saab toetada sinu parimat mina. Teekond pikaajalise suhte loomiseks võib olla väljakutseid täis, aga see on igati seda väärt.
Postituse juures olev pilt pärineb Pinterestist (https://www.pinterest.com/pin/41939840273788843/)